Ali Çetinkaya Blv. No:52 D:25-26 Alsancak, İzmir
info@drvolkandede.com.tr
Ali Çetinkaya Blv. No:52 D:25-26 Alsancak, İzmir

Gebelik, Doğum ve Emzirme Eğitimleri

Gebelik, Doğum ve Emzirme Eğitimleri

Doğum ve bebeğin doğumdan sonraki ilk ayları ile ilgili korkular ebeveynlerde ciddi kaygılara neden olabilir. Özellikle ilk çocuklarında bu kaygılar daha belirgindir. Teorik ve uygulamalı derslerle gerçekleştirilen eğitimler, anne-baba-bebek üçlüsünün fiziksel ve duygusal refahını sağlamak için çok önemlidir. Araştırmalar, doğuma hazırlık eğitimlerine katılan kadınların doğuma daha güvenli ve daha rahat ulaştığını doğrulamaktadır.

Gebelik, doğum ve emzirme eğitimleri, hamilelik, doğum ve lohusalık sürecinde çiftlerin daha fazla farkındalık kazanmasına ve bu yolun zorluklarıyla daha sakin bir şekilde yüzleşmesine yardımcı olur. Eğitimler, hamilelikten başlayarak bebeğin hayatının ilk aylarına kadar ebeveynlerin aradığı tüm cevapları içerecek şekilde hazırlanmıştır.

Neden Bu Eğitimlere Katılmalısınız?

Doğumların evlerden hastanelere taşınmasıyla tıbbi bir süreç haline gelen doğumların daha güvenli olması sağlandı. Ancak yeterli destek alamayan birçok anne adayı için doğum bilinmezliklerle dolu, stresli ve korkulu bir olay haline geldi. Böylece iki yeni ihtiyaç ortaya çıktı: Birincisi doğuma hazırlık eğitimi diğeri ise babaların doğuma dahil edilmesi.

Hamilelik, doğum ve anne-baba olmak, bir çiftin hayatında çok önemli olaylardır ve bu olayların farkındalığına ancak gebelik sırasında ortaya çıkan ihtiyaç ve sorulara yeterli bilgi alınırsa ulaşılır. Hamilelik, bir kadının zihnini ve vücudunu içeren bir dönüşüm zamanıdır. Aynı zamanda çift ve aile için derin bir değişim zamanıdır.

Gebelik, doğum ve emzirme eğitimleri, ebeveynlere doğum deneyimi, doğumda ağrı yönetimi, emzirme ve çocuğun ilk bakımı hakkında temel bilgileri alma fırsatı sunar. Eğitim ortamı aynı zamanda, kişinin değişen bedensel duyumlarını, kişisel ritimlerini ve hareketlerini dinlemeyi öğrendiği bir yerdir.

Doğuma hazırlık eğitimleri, anne ve baba adaylarının özgüveninin artmasını, doğum korkusunun azalmasını ve bilinçli tercihlerde bulunabilecek bilgi düzeyine ulaşmasını sağlar. Ailelerin olumlu duygular hissettiği ve yeterli destek aldığı daha rahat bir doğum yaşayarak ebeveynliğe geçişin daha keyifli olmasına yardımcı olur.

Doğum Hazırlığının Ana Hedefleri

  1. Gebenin kendi doğurma yeteneğine güvenmesi
  2. Değerleri ve tercihleriyle uyumlu bilinçli kararlar almak için gereken bilgi düzeyine ulaşması
  3. Doğumda ilaç dışı ağrı kesici ve rahatlama tekniklerini öğrenmesi
  4. Doğumda kaliteli bir destek almasının sağlanması

İyi bir doğuma hazırlık eğitimi, komplikasyonlar gelişse ve tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyulsa bile doğum deneyimini optimize edebilir. 

Gebelik, Doğum ve Emzirme Eğitimlerinin İçeriği Nedir?

Doğuma hazırlık eğitimlerinin konuları, Lamaze, Activebirth, Hypynobirthing gibi tüm dünyada kabul edilen eğitim modelleri ve doğum kılavuzlarındaki kanıta dayalı bilgiler ışığında belirlenir.

Kapsamlı bir doğuma hazırlık eğitimi aşağıdaki konuları içermelidir:

  • Hamilelik, doğum ve emzirme sırasında hormonların rolünü içeren normal fizyolojik süreç
  • Normal doğumu teşvik eden, koruyan ve destekleyen bakım uygulamaları. Örneğin, uygun olduğunda spontan doğumun beklenmesi, hastaneye kabulün aktif aşamaya ertelenmesi, sürekli doğum desteği, rutin amniyotomi ve diğer rutin müdahalelerden kaçınma, sık pozisyon değişiklikleri, ıkınma hissine yanıt olarak itme gibi…
  • Doğumun başlangıç belirtileri ve aktif doğumun ayırt edilmesi
  • Sağlık hizmeti sağlayıcısını ne zaman ve nasıl aranması gerektiği
  • Hastanede anne ve baba adaylarını bekleyen prosedürler (Ör. politikalar, kaynaklar, onam formları)
  • Doğumda kullanılan ilaç dışı ağrı kesici yöntemler
  • Basit gevşeme ve nefes alma teknikleri, yürüme ve sallanma gibi pozisyon değişiklikleri, masaj, hidroterapi, aromaterapi, müzik, meditasyon, yoga, akupresür, sıcak veya soğuk uygulama, kolaylaştırılmış eş desteği ve farmakolojik yöntemler dahil olmak üzere çok çeşitli konfor önlemleri
  • Eşin doğumdaki rolü
  • Doğumda desteğin miktarı ve kalitesinin önemi
  • Normal, fizyolojik doğum eylemi ve doğum sürecinin komplikasyonları ve ayrıca komplikasyonların önlenmesi ve yönetimi
  • Tıbbi müdahale endikasyonları ve türleri, müdahalelerin normal doğum ve doğum sürecine etkisi ve müdahalelerin etkisini en aza indirmeye yönelik stratejiler
  • Doğum eyleminin başlatılması, yardımlı vajinal ve sezaryen doğum
  • Doğum için pozisyonlar
  • Yenidoğan sorunları (ör. sünnet, çocuk doktoru seçimi, anne ve bebeği bir arada tutmanın önemi, odaya girme)
  • Emzirmenin hem anne hem de bebek için önemi. İşe dönmeyi planlayan kadınlara yönelik stratejiler de dahil olmak üzere emzirmeye nasıl hazırlanılacağı, emzirmenin nasıl başlatılacağı ve sürdürüleceği
  • Devam eden bakım, bebek ihtiyaçları ve yetenekleri ve ebeveyn desteği için planlama dahil, bebek eve getirildiğinde neler yapılacağı
  • Doğumdan iyileşme, uyku, ruh hali ve duygular, ilişkiler, ebeveynlik, cinsiyet ve doğum kontrolü, pelvik taban ve diğer egzersizler gibi diğer doğum sonrası sorunlar.

Sizlerle beraber kanıta dayalı tıbbi bilgiler doğrultusunda yapacağımız doğuma hazırlık eğitimi ile doğum şekliniz ne olursa olsun, babanın da sürece dahil edildiği, aile bağının en başından itibaren doğru şekilde kurulduğu, kutlanası ve herkesin eve mutlu döndüğü bir doğum hikayesinde buluşmak üzere…