Ali Çetinkaya Blv. No:52 D:25-26 Alsancak, İzmir
info@drvolkandede.com.tr
Ali Çetinkaya Blv. No:52 D:25-26 Alsancak, İzmir

Genital Estetik

Genital Estetik

Kadın dış genital organları, labia major (dış dudaklar), labia minor (iç dudaklar), klitoris, kızlık zarı (hymen) ve vajinadan oluşur. Genital estetik ifadesi geniş bir kavram olup, dış dudak ve iç dudaklara yönelik yapılabileceği gibi vajinal bölgeye yönelik yapılan vajina daraltma veya şekillendirme gibi işlemleri de kapsamaktadır.

Genital Estetik Nedir?

Genital estetik, yüz ve vücut estetiği işlemlerine benzeyen bir grup cerrahi müdahaledir. Genital bölgede doğumsal veya kazanılmış yapısal sorunların, normal doğuma bağlı travmaların, yaşla ortaya çıkan değişikliklerin ve genital bölgedeki renk değişikliklerinin estetik/kozmetik işlemlerle düzeltilmesi şeklinde tanımlanabilir.

“Vajinal gençleştirme”, “estetik vajinal cerrahi”, “kozmetik vajinal cerrahi”, “genital estetik” “vajinoplasti”, ve sıklıkla “labioplasti” olarak adlandırılan cerrahi prosedürler dış genital bölge ve vajinaya daha genç bir görünüm ve sıkılaşmış fonksiyon sağlamak için uygulanmaktadır.

Genital estetik operasyonlar;

  • İç ve dış dudak estetiği Labioplasti,
  • Vajina estetiği Vajinoplasti (vajina daraltma),
  • Kızlık zarı dikimi Himenoplasti olarak gruplandırılır.

Vajinal estetik operasyonlar her yaştan kadını ilgilendirmesine rağmen, çekinme, utanma, muayene olamama, bilgi edinememe, konu hakkında çözüm olmayacağını düşünme gibi nedenlerden dolayı hep arka planda kalmış bir konudur.

Genital estetik sık olarak vajinal doğum sonrasında uygulanır. Doğum sırasında oluşan travmalar veya yetersiz onarım nedeni ile bu bölgede oluşan yırtık, gevşeklik ve kalıcı esneme, anatominin tekrar eski haline getirilmesi yani cerrahi ile düzeltilmektedir. Vajinanın dar olması, bebeğin 4000 gramdan fazla olması ve vakum ile doğum dokularda travma riskini arttıran başlıca sebeplerdir. Bu travmalar vajinada genişleme dışında bazen idrar kesesinin ve “rektum” adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının da vajinadan dışarıya sarkmasına sebep olarak cinsel fonksiyon bozuklukları ve idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da “Epizyotomi” yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir. Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir sürece dönüştürebilir. Bunun yanında, ciddi kilo alıp vermelerle beraber de genital bölgede problemler ortaya çıkabilir.

Bazı bayanlarda, labia majus (dış dudak) veya labia minora'lar (iç dudak) doğuştan asimetrik veya “filkulağı” şeklinde tabir edilen büyük ve geniş yüzeyli olabilir. Bu şekil bozukluğu hem cinsel ilişki sırasında ağrıya hem de psikolojik birtakım problemlere neden olabilir. Labioplasti ameliyatı ile dudaklar eşit büyüklüğe getirilir.

Kimler Genital Estetik Ameliyatlarını Tercih Edebilir?

Genital bölgede sarkma, gevşeme ve renk koyulaşması olan tüm kadınlarda genital estetik ameliyatları uygulanabilir. Amaç sorunlu bölgenin kişinin isteğine göre değiştirilerek daha güzel görünümlü bir hale getirilmesidir. Bakire genç kızlarda dış dudak estetiği kızlık zarı zarar görmeden yapılabilir.

Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir. Cinsel-vajinal estetik operasyonlar, estetik açıdan görünüşü düzeltmek dışında hem ilişki sırasında cinsel hazzı arttırmak hem de kendini beğenmeyen hastanın psikolojik durumunu düzeltmek amacıyla da yapılmaktadır. Bazı kadınlar cinsel organlarından dolayı huzursuzdurlar. Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla cinsel organlarının ergenlik öncesine göre değişiklik göstermesidir. Bu tür şikâyeti olan kişilerde yapılacak olan plastik operasyonlar psikolojik olarak kadını destekleyecek ve sekteye uğrayan cinsel yaşantısını normal hale getirebilecektir.

Genital Estetik Yaptıran Bir Kadın Normal Doğum Yapabilir Mi?

Dış genital bölgeye yapılan estetik operasyonların hiç birisi normal doğum için bir engel teşkil etmemektedir. Doğum yapmamış kadınlar, bu işlemi yaptırdıktan sonra gebe kaldıklarında normal doğum yapabilir. Vajina daraltma işlemi uygulanan kişilerde normal doğum sonrasında genişlemenin tekrar görülebileceği bilinmelidir.

Genital Bölge Estetiği Sonrası Dikişler Alınır Mı?

İşlemde kullanılan dikişler estetik operasyonlar için uygun olup, ameliyat sonrası dışarıdan görülmemektedir. Kendiliğinden eriyen bu dikişlerin vajina estetiği ameliyatı sonrası alınmasına gerek yoktur.

İşlem Sırasında Veya Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Vajina estetiği ameliyatı lokal ya da sedasyon ile anestezi şeklinde yapılabilmektedir. Bu nedenle işlem sırasında kişiler herhangi bir ağrı hissetmemektedirler. İşlem sonrasında verilen ağrı kesiciler ile iyileşme sırasında da kişiler herhangi bir sıkıntı duymamaktadırlar. Küçük çaplı sızlama, ağrı ve sancılar birkaç güç içinde kendiliğinden geçecektir.

Vajina Estetiği Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Genital estetik ameliyatları sonrasında yumuşak dokudaki iyileşme sürecini takiben kişilerin bu bölgelerinde herhangi bir iz kalmamaktadır; dışarıdan bu ameliyatı geçirdiği fark edilmemektedir.

Vajina Estetiği Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Vajina estetiği ameliyatı sonrası mutlaka doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotiklerdir.
  • Bölgeye yönelik herhangi bir pansumana gerek yoktur. Ancak dış genital bölgenin önden arkaya doğru temizliğinin yapılması ve kuru tutulması önemlidir. Temizlik işlemi için ılık su kullanılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası kadınlar 3.günden itibaren banyo yapabilirler. Ancak küvet, deniz, havuz ve sauna kullanılmamalıdır. Onun yerine ayaktan duş şeklinde temizlik tercih edilir.
  • Deniz ve havuza işlemden sonra 6 hafta girilmemelidir.
  • Yine bu kişiler motosiklet ve bisiklet gibi araçları 30-45 gün kullanmamalıdır.
  • Vajina estetiği yaptıranlar tekvando ve benzeri sporlardan, bale gibi sanat çalışmalarından uzak durmalıdır. Ayrıca bu bölgenin darbe almamasına özen gösterilmelidir.
  • Genital estetik ameliyatları sonrası cinsel ilişki yaklaşık 6 hafta ertelenmelidir. Bu bölgedeki iyileşmeler ve enfeksiyon gelişmemesi için önerilir. Ancak 6 hafta sonrasında iyileşme süreci büyük oranda tamamlanır. Bu süre sonrasında cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur.

Uygulanan Cerrahi Prosedürler Nelerdir?

Vulva ve vajina estetiği operasyonları bazen işlevsel, bazen estetik, bazen de hem işlevsel hem de estetik amaçlarla yapılmaktadır.

Genital estetikte, sistosel (idrar torbası sarkması) onarımı, rektosel onarımı ve perineoplasti (vajina girişi ile makat arasındaki bölgenin onarımı) gibi fonksiyonel operasyonlar veya vajinoplasti, labioplasti, klitoral hood (klitorisi örten dokunun) redüksiyonu gibi kozmetik operasyonlar uygulanabilir. Ayrıca idrar kaçırma durumunda bazı hastalar da transobturator sling prosedürleri (tot) uygulanabilir.

  1. Fonksiyonel Operasyonlar

Bu tür operasyonlarda amaç sarkmış olan mesane ve rektumun normal pozisyonlarına göre tamir edilmesi, vajinadaki fazla dokuların çıkarılması ve neticede idrar tutamama gibi şikayetler ile birlikte vajinadaki genişlemeye bağlı olarak görülen cinsel fonksiyon bozukluğunun tamir edilmesidir.

Operasyonlar genellikle genel anestezi bazen de epidural anestezi altında yapılır ve hasta 1-2 gün sonra normal yaşantısına dönebilir. Cinsel ilişki 6 hafta sonra başlayabilir. Sıklıkla operasyon sonrası 1 gün kadar hastanede kalmak gereklidir. Bazen sabah yapılan ameliyat sonrası aynı günün akşamı hasta evine gönderilebilir. Şikayetler sıklıkla çok sayıda vajinal doğum yapmış özellikle de zor ve travmatize doğum yapmış kadınlarda görülür. Hastalığın ilerlemiş durumlarında rahim de aşağıya doğru sarkabilir ve vajinadan dışarıya çıkabilir. Bu gibi durumlarda vajinal yoldan rahmin alınması gerekebilir.

  1. Estetik Operasyonlar

Bu operasyonlar bazı hekimler tarafından tamamen estetik operasyonlar olarak kabul edilmesine rağmen bazı durumlarda bozulmuş cinsel fonksiyonları düzeltmek amacıyla da yapılabilmektedir.

Hastalardan en sık gelen talep doğum sonrası epizyotomi nedbeleri nedeni ile ortaya çıkan cinsel fonksiyon bozukluğunun giderilmesi yönündedir.

Burada lokal ya da genel anestezi altında var olan nedbe dokusu çıkartılır ve yara yerinde reaksiyona neden olmayan dikiş materyalleri ile yeniden estetik olarak dikilir. Aynı esnada doğumlara bağlı olarak gelişen vajen yırtıkları da tamir edilir.

Bazen labium majuslar yani büyük dudaklar çok uzun olabilir. Cinsel ilişki esnasında penisin itmesi ile labiumlar gerilebilir ve ağrıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi ile labiumlar ağrıya neden olmayacak normal boyutlara indirilebilir. Bu nedenle labioplasti ameliyatları kozmetik olmaktan ziyade fonksiyonel operasyonlar olarak da kabul edilmelidir.

Benzer şekilde büyük dudakların asimetrik olması da hem psikolojik hem de bir önceki durumda olduğu gibi fonksiyonel olarak cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir ve labioplasti gerekli olabilir.

Yaşın biraz ileri olduğu durumlarda, yaşlanmaya bağlı olarak dış genital bölgedeki organlarda yağ dokusu azalabilir. Bu durum özellikle mons pubis ismi verilen kasığın hemen altındaki kıllı bölgede kendini gösterir. Aynı şekilde labiumlarda da değişik nedenlere bağlı olarak incelme görülebilir. Bu gibi durumlarda kişinin değişik bölgelerinden liposuction benzeri bir işlemle alınan bir miktar yağ dokusu bu alanlara enjekte edilerek dış görünüm düzeltilebilir. Tam aksi şekilde bu bölgelerde fazla miktarlarda bulunan yağ dokusu da lokal anestezi altında alınarak estetik operasyon gerçekleştirilebilir.

Lazerle Genital Estetik (Vajinoplasti)

Cerrahi vajinoplastide sadece vajinanın giriş kısmındaki birkaç santimlik alan daraltılırken fraksiyonel CO2 lazer tüm vajina duvarlarına uygulanmaktadır. Bu işlemle, bütün vajina duvarlarında yeni kolajen oluşumu ve sıkılaşma sağlanmaktadır. Operasyon yapıldığında operasyon alanında hissizlik olabilir, bu da cinsel birliktelik esnasında daha çok problem yaratabilir. Lazer uygulamasında herhangi bir hissizlik sorunu yaşanmaz. Vajinal nemlenme düzenlendiği için kuruluk problemi azalmaktadır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda nemlenmenin düzenlenmesi çok önemlidir. Bu uygulama için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Aynı seansta iç dudakların lazer ile küçültülmesi ve genital bölgede oluşan koyu rengin açılması işlemleri de uygulanabilmektedir.

Lazerle genital estetik uygulamasının hastanede uygulanması gerekmemektedir. Ağrılı bir işlem olmadığı için işlem sırasında anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Her seans 5-20 dakika sürmektedir. İşlem sırasında, uygun vajen probu ile vajina içine girilir ve prob 360 derece döndürülerek tüm duvarlara atış yapılır. İşlem 2-4 kez tekrarlanır. Her seans arası 30-45 gün olmalıdır. Uygulama sonrası özel bir bakım gerekmemektedir. İyileşme oldukça hızlı bir şekilde olmaktadır. Cinsel ilişki için 1 hafta beklenmelidir. Özetle, lazerle genital estetik ağrısız, güvenli ve konforlu bir işlemdir.

Vajinoplasti, Labioplasti ve Klitoris Düzeltilmesi Birlikte Yapılabilir Mi?

Klitoris düzeltmesi tüm genital estetik ameliyatlarla birlikte aynı seansta yapılabilmektedir.

Genital Estetik Ameliyatı Ne Zaman Yaptırılmalı?

Genital estetik operasyonlarının tamamı adet dönemi dışındaki herhangi bir günde yapılabilir.

Daha Önce Genital Estetik Yaptırmış Kişi Tekrar İşlem Yaptırabilir Mi?

Daha önce genital estetik ameliyatı geçirmiş ancak istediği sonuca ulaşamamış kadınlar tekrar cerrahi işlem yaptırabilir.